Uusi tutkimus valottaa fyysisen parisuhdeväkivallan ja vanhempien lapsiin kohdistaman fyysisen kaltoinkohtelun yhteyttä Suomessa.


Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että lähes puolet (47,3 %) lapsista, jotka olivat altistuneet fyysiselle parisuhdeväkivallalle kotona, olivat kokeneet myös fyysistä kaltoinkohtelua vanhempien taholta. Vastaavasti vain 6,7 % lapsista, jotka eivät olleet altistuneet parisuhdeväkivallalle, raportoi vastaavia kokemuksia.
Fyysinen parisuhdeväkivalta kolminkertaisti riskin lapsiin kohdistuvalle kaltoinkohtelulle, ja tämä yhteys säilyi tilastollisesti merkitsevänä myös sen jälkeen, kun muut tunnetut kaltoinkohtelun riskitekijät otettiin huomioon.


Kansallisesti edustavaan otokseen perustuvassa tutkimuksessa tarkasteltiin 6 825 suomalaisen 12–13- ja 15–16-vuotiaan lapsen kokemuksia.


Ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen tärkeys


Tutkimuksen johtopäätöksissä korostetaan, että fyysisen parisuhdeväkivallan ehkäisy on tärkeä keino ehkäistä ja vähentää lapsiin kohdistuvaa kaltoinkohtelua. Perheväkivallan eri muodot esiintyvät usein yhdessä, ja niiden varhainen tunnistaminen voi estää haitallisten kokemusten kertymistä lapsille.


”Kaikki viitteet parisuhdeväkivallasta tulisi ottaa huolestuttavina merkkeinä, etenkin perheissä, joissa on alaikäisiä lapsia. Fyysinen lapsiin kohdistuva kaltoinkohtelu voi johtaa pitkäaikaisiin seurauksiin, kuten heikentyneeseen fyysiseen terveyteen, päihteiden väärinkäyttöön ja psykiatrisiin häiriöihin”, sanoo Tampereen yliopiston tutkija Laura Mielityinen.


Suomessa terveys- ja sosiaalipalvelut käyttävät kansallista väkivallan seulontalomaketta, mutta sen käyttö ei ole kattavaa perusterveydenhuollossa eikä ulotu riittävästi kouluikäisiin lapsiin. Tutkimuksen mukaan kouluterveydenhuollolla ja neuvoloilla on keskeinen rooli perheväkivallan merkkien havaitsemisessa.


Integroituja tukipalveluja tarvitaan


Tutkijat korostavat, että perheväkivallan eri muotojen ehkäisy ja hoito tulisi yhdistää, jotta voidaan paremmin ymmärtää niiden vaikutukset lapsiin ja perheisiin. He myös painottavat lasten näkökulman huomioimisen merkitystä, sillä luotettavin tieto väkivallasta saadaan suoraan lapsilta itseltään.


Tutkimus korostaa, että perheväkivallan uhrien suojelemiseksi tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka ottaa huomioon sekä lasten että vanhempien riskitekijät. Jokainen lapsuuden väkivaltakokemus voi jättää syviä jälkiä, ja siksi kaikki perheväkivallan muodot on otettava vakavasti.


Lisätietoa

Tutkimusartikkeli: Is Physical Intimate Partner Violence a Risk Factor for Physical Child Maltreatment in a Nationally Representative Sample of Finnish School Children? (https://doi.org/10.1177/08862605241289476)


Yhteystiedot

Laura Mielityinen
tutkija
Tampereen yliopisto
puh. 050 596 8229
sähköposti: laura.mielityinen@tuni.fi