Riski tarkoittaa haitallisen seurauksen mahdollisuutta. Esimerkiksi pyörällä ajaessa on mahdollisuus kaatua ja saada naarmu. Kun puhutaan riskeistä, voidaan erottaa kaksi tyyppiä: suhteellinen riski ja absoluuttinen riski. Suhteellinen riski kertoo, kuinka paljon yksi asia lisää haitan todennäköisyyttä. Esimerkiksi, jos ajat pyörällä ilman kypärää, suhteellinen riski loukkaantumiselle kaatuessa on suurempi kuin kypärän kanssa ajaessa. Suhteellinen riski näytetään prosentteina ja auttaa vertaamaan riskejä. Absoluuttinen kertoo, kuinka yleinen tai harvinainen jokin riski on ryhmässä. Jos vaikkapa neljä sadasta pyöräilijästä kaatuu, se voisi olla absoluuttinen riski.
Riskitekijä kasvattaa jonkin asian riskiä. Esimerkiksi pyöräileminen rikkinäisellä pyörällä lisää pyörällä kaatumisen riskiä tai tupakan polttaminen lisää keuhkosairauden riskiä. Tutkimuksissa pohdimme, mikä asia voi lisätä toisen asian tapahtumisen riskiä.
Todennäköisyys tarkoittaa sitä, kuinka varmasti jotakin tapahtuu. Todennäköisyys voittaa pääpalkinto arvonnassa voi olla pieni, jos osallistujia on 100 ja suuri, jos osallistujia on vain sinä ja kaksi kaveriasi. Samalla tapaa tutkimuksissa pohditaan, kuinka varmasti jokin asia voisi tapahtua.
Pitkittäisseuranta tarkoittaa, että jotakin asiaa tutkitaan pitkän aikaa. Voisimme esimerkiksi tutkia vuonna 2010 syntyneiden lasten elämää kymmenen vuoden välein vuoteen 2070, kunnes he ovat 60-vuotiaita.
Yhteys tarkoittaa sitä, että kaksi tai useampi asia yhdistyvät toisiinsa tai vaikuttavat toisiinsa. Jos syöt liikaa karkkia päivän aikana ja vatsasi on iltaan mennessä kipeä, voi karkin liiallisella syömisellä ja vatsakivullasi olla yhteys. Samalla tavalla tutkimuksissa pohditaan, mitkä asiat vaikuttavat toisiinsa ja voisiko niillä olla yhteys.
Rekisteriaineisto on kuin iso kirjasto, jonne tietojärjestelmät tallentavat erilaisia tietoja ihmisistä. Rekistereistä voidaan saada tietoa esimerkiksi maan asukkaiden terveydentilasta tai terveyspalvelujen käytöstä. Tällaisia tietoja voidaan käyttää myös tutkimuksessa.
Systemaattinen katsaus on kuin yksi iso tutkimus, joka kerää yhteen kaikki muut tutkimukset, jotka ovat koskeneet samaa aihetta. Systemaattisuus tarkoittaa sitä, että prosessi on hyvin järjestelmällinen ja perusteellinen.
Tutkijat käyvät läpi kaikki saatavilla olevat tutkimukset tietystä aiheesta ja valikoivat ne, jotka ovat laadukkaimpia ja luotettavimpia.
Sitten he tiivistävät kaiken tämän tiedon yhteen, mikä auttaa meitä ymmärtämään aihetta paremmin.